MEDVĚDÍ ČESNEK

20. března 2016 v 19:19 | supice, www.celostnimedicina.cz |  BYLINKY

- pro více informací stačí rozkliknout článek -


POPIS ROSTLINY
Medvědí česnek je rostlina s malými bílými kvítky a dominantními listy. Své jméno dostala díky tomu, že je oblíbenou první potravou medvědů po probuzení ze zimního spánku.

MÍSTO SBĚRU
Na medvědí česnek chodíme do Kunovského lesa. Údajně se mu daří nejlépe na Moravě, spíše v nížinách.

DOBA SBĚRU
Raší již koncem února, listy se sbírají do konce května, kdy začíná česnek kvést.

PODOBNOST
Rostlinu byste si mohli splést s konvalinkou (je jedovatá). Rozeznáte ji však zajisté podle výrazné vůně česneku, pro ujištění si můžete kousek lístku ukosnout a měli byste cítit výraznou česnekovou chuť.

CO OBSAHUJE
- spoustu vitamínu C (ve 100g se nachází 150mg, kupř. jablko má ve 100g pouhé 4mg)
velmi důležitý antioxidant upevňující naši imunitu, stimulující tvorbu bílých krvinek, podílející se na tvorbě kolagenu, zajišťující pružnost kostí, zubů, cév, lepší vstřebatelnost železa
- alicin
pomáhá při chřipce, nachlazení, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, zabíjí prvoky trichomony, kteří jsou příčinou ženských vaginálních onemocnění
- železo
projevy jeho nedostatku jsou doprovázeny výraznou bledostí, dýchavičností, únavou, u žen ztrátou menstruace
a mnoho dalšího...

VYUŽITÍ
V kuchyni
Medvědí česnek je skvělé nasekat na namazaný chléb. Lze z něj ale vytvořit také zdravé smoothie, pomazánku, bylinkové máslo, pesto, salát, chutnou polévku nebo třeba česnekové jednohubky.
 


Anketa

Sbíráte medvědí česnek?

Ano 100% (4)
Ne 0% (0)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.