KVÁSKOVÝ CHLÉB

1. dubna 2016 v 10:48 | supice |  ZDRAVÉ RECEPTY

- pro zobrazení receptu stačí rozkliknout článek -



INGREDIENCE
250g celozrné žitné mouky
250g jakékoliv celozrné mouky (např. špaldová)
lžička soli
lžíce kvásku (návod na vytvoření vlastního kvásku zde)
máslo na vymazání
semínka, oříšky, vločky, bylinky dle vlastního výběru

Uděláme nejlépe pokud použijeme potraviny z vlastních zdrojů (zahrádka, příroda). Pokud to není možné, nakupujeme potraviny pěstované v ekologickém zemědělství, pokud možno z České republiky, z jiných zemí vybíráme potraviny s označením fairtrade.

POSTUP
Smícháme mouky a sůl, do toho přidáme kvásek rozmíchaný v 500ml vody a přimícháme semínka, oříšky apod. dle vlastního uvážení. Necháme přikryté 12 - 16 hodin na teplém místě. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a několikrát přeložíme. Přikryjeme a necháme na desce 15 minut odpočinout. Důkladně vymažeme formu máslem, přesuneme do ní těsto, posypeme semínky, vločkami, čím budete chtít a pokropíme vodou. Necháme přikryté 2 hodiny na teplém místě. Poté pečeme na 230 stupňů zhruba 30 minut, pak vyklopíme z formy a dopečeme dalších 10 minut kvůli kůrce.

Na fotce je chleba z celozrné žitné a pšeničné mouky se lněným semínkem uvnitř. Posypán je taktéž lněným semínkem, a také ovesnými vločkami.


 


Anketa

Pekli jste někdy kváskový chléb?

Ano
Ne

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.