PODBĚL LÉKAŘSKÝ

25. dubna 2016 v 20:26 | www.celostnimedicina.cz, MUDr. Blahoslav Hruška, Lesley Bremnessová, supice |  BYLINKY

- pro více informací stačí rozkliknout článek -



POPIS ROSTLINY
Podběl se vyznačuje žlutými kvítky a charakteristickým zeleno hnědým stonkem.

MÍSTO SBĚRU
Okraje cest a silnic, vlhká pole a kamenitá místa od nížin do horských oblastí. Já jej třeba nasbírala na břehu rybníka hned vedle pole.

DOBA SBĚRU
Květy sbíráme zhruba od března do dubna, listy od dubna do listopadu

CO OBSAHUJE
- glykosidy
mají ochrannou funkci (antibiotika, antimykotika).Využívají se v potravinářství i v lékařství..
- třísloviny
používají se jako účinné látky při onemocněních trávicího traktu, při omrzlinách, kožních poraněních, popáleninách, pomáhají proti krvácení, průjmům, proti nadměrnému pocení a zmírňují působení některých jedů
- inulin (v kořenech)
působí v zažívacím traktu ke zlepšení zažívací mikroflory, ochraně proti zažívacím infekcím, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a v neposlední řadě podporuje zvýšení imunity buněk vůči rakovině kolónu
a mnoho dalšího...

VYUŽITÍ
V kuchyni
Mladé listy lze použít třeba do salátů, pomazánek. Starší listy je lépe povařit. Květy sušíme na čaj.
Pro léčení
Čerstvé vymačkané listí podběle se přikládá na rány a tím urychluje hojení. Ve směsích se užívá při chorobách dýchacího ústrojí, při nachlazení spojeném s rýmou, kašlem a mírně zvýšenou teplotou a také při chřipce.

ZAJÍMAVOSTI
Sušené listy se se přidávají do bylinných tabáků.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.