KVÁSKOVÉ ROHLÍKY

29. června 2016 v 13:44 | supice |  ZDRAVÉ RECEPTY

- pro zobrazení receptu stačí rozkliknout článek -



INGREDIENCE
lžíce kvásku (návod na vytvoření vlastního kvásku zde)
500g hladké mouky
6 lžic rozpuštěného másla
lžička třtinového cukru
lžička soli
semínka

Uděláme nejlépe pokud použijeme potraviny z vlastních zdrojů (zahrádka, příroda). Pokud to není možné, nakupujeme potraviny pěstované v ekologickém zemědělství, pokud možno z České republiky, z jiných zemí vybíráme potraviny s označením fairtrade.

POSTUP
Kvásek rozmícháme ve 150ml vody a přidáme ke 160g mouky. Přikryjeme folií/sáčkem a necháme na teplém místě kvasit.
Druhý den odpoledne je kvásek připravený. V misce ho smícháme se zbylou moukou, 150ml vody, rozpuštěným máslem, cukrem a solí. Uhněteme těsto (podle potřeby přidáme vodu či mouku). Těsto poté dáme do misky vymazané máslem, opět přikryjeme a dáme do lednice.
Další den ráno si těsto vyndáme a necháme ho alespoň hodinu při pokojové teplotě. Potom ho rozdělíme na 10 stejných dílů a z nich vytvarujeme bochánky. Ty necháme ještě 10 minut odpočívat na lince. Následně z bochánků vyválíme elipsy, které srolujeme a posléze uválíme do tvaru rohlíků. Rohlíky přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme je vodou a přikryjeme. Necháme kynout dvě hodiny na teplém místě. Po hodině a půl si zapneme troubu na 250°C a necháme ji půl hodiny zahřívat s pekáčkem, který si necháme vložený na spodu trouby. Rohlíky odkryjeme, potřeme vodou a můžeme ještě posypat semínky, pokud chceme. Plech s rohlíky vložíme do trouby a do připraveného pekáčku nalijeme vodu (cca 500ml) a rychle zavřeme troubu, kvůli napaření. Pečeme dozlatova, cca 15 minut.

Kváskové rohlíky dělám snad po páté a podle tohoto receptu se mi konečně vydařily. Měla jsem problém s tvrdostí rohlíků zvenku i zevnitř. Tyto jsou ale krásně křupavé a uvnitř nadýchané. Vydrží údajně dva dny, třetí den už začínají tuhnout.

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.