VLASTNÍ KVÁSEK

31. srpna 2016 v 13:23 | supice |  ZDRAVÉ RECEPTY

- pro zobrazení receptu stačí rozkliknout článek -


INGREDIENCE
celozrná žitná mouka
voda

Uděláme nejlépe pokud použijeme potraviny z vlastních zdrojů (zahrádka, příroda). Pokud to není možné, nakupujeme potraviny pěstované v ekologickém zemědělství, pokud možno z České republiky, z jiných zemí vybíráme potraviny s označením fairtrade.

POSTUP
1. den
Vezmeme si nějakou větší zavařovací sklenici a do ní nasypeme cca 50g mouky. Dolijeme tolik vody, aby nám vzniklo těsto konzistencí podobné tomu na lívance. Přikryjeme a necháme na teplém místě (nejlépe okolo 30°C).
2. den
V kvásku by se měly za tu dobu vytvořit malé bublinky, což znamená, že je aktivní. Musíme jej přiživit, a proto přisypeme cca 10g mouky a opět dolijeme trochou vody. Přikryjeme a necháme na teplém místě.
3. den
Kvásek naposledy přiživíme. Přisypeme stejné množství mouky i vody jako předchozí den. Přikryjeme a opět necháme na teplém místě pracovat.
4. den
Můžeme kvásek použít. Odebereme z něj potřebné množství do těsta a sklenici se zbytkem kvásku přikryjeme. Následně ji uložíme do lednice.

Každý týden je potřeba kvásek přiživit. Přidáme do něj jednoduše trochu mouky a vody a necháme ho pár hodin na teplém místě. Pak z něj opět můžeme odebrat na pečení a zase uložit zpět do lednice.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jura Jura | 31. srpna 2016 v 18:30 | Reagovat

Jaký ten chleba je? Někdy ochutnam... Posílám pozdrav z Velké.

2 supice supice | E-mail | Web | 31. srpna 2016 v 18:50 | Reagovat

[1]: Nekdy ti ho upeču, posoudíš sám:))

3 supice supice | E-mail | Web | 31. srpna 2016 v 18:53 | Reagovat

[1]: (ale kdoví, kdy to nekdy bude, že:P)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
______________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

supice.blog _supice_supice.blog

-